intolerancija-na-laktozu

INTOLERANCIJA NA LAKTOZU – KAKO NASTAJE?

Prema procjenama, oko 70% ljudi u svijetu je intolerantno na laktozu.

Intolerancija na laktozu je nemogućnost da se u potpunosti razloži mliječni šećer laktoza zbog smanjene proizvodnje enzima laktaza ili njenog potpunog odsustva.

Neki narodi proizvode manje laktaze nego neki drugi i to je povezano sa upotrebom mlijeka u njihovoj ishrani kroz vrijeme.

Oni narodi koji su se bavili stočarstvom i koristili mlijeko u ishrani, bolje tolerišu  mlijeko ui ishrani, dok je oko 80% Kineza intolerantno na laktozu, jer mliječni proizvodi tradicionalno nisu prisutni u njihovoj kuhinji.

Intolerancija na laktozu može se razviti vremenom. To znači da postoji mogućnost stvaranja enzima laktaza, ali se njegova količina smanjuje sa godinama, te vremenom intolerancija postaje izraženija.

Takođe, može biti posljedica oštećenja crijeva usljed oboljenja, infekcija ili djelovanja lijekova, jer se u crijevima stvara enzim laktaza.

Simptomi intolerancije laktoze zavise od količine unijete laktoze i aktivnosti enzima laktaza. Javljaju se od nekoliko minuta do nekoliko sati nakon unošenja (najčešće 30-120minuta nakon unosa), a podrazumijevaju:

  • Nadutost
  • Gasove
  • Bolove u stomaku
  • Dijareju
  • Povraćanje

Intoleranciju na laktozu možete testirati sami, tako što popijete 300ml mlijeka i pratite reakciju u narednih 1 do 2 sata.

Intolerancija na laktozu se tretira smanjivanjem unosa lakotze ili potpunim ukidanjem, dodavanje enzima laktaza i uzimanje probiotika.

Za sve one koji su intolerantni na laktozu, a ne mogu ili ne žele da se odreknu mlijeka u svojoj ishrani, rješenja su proizvodi bez laktoze.

Oni su tretirani enzimom laktaza koji je razložio laktozu na glukozu i galaktozu, i zbog toga neće doći do pojave karakterističnih simptoma.

dukat-lagano-jutro

Takvo je mlijeko Dukat “Lagano jutro”.

Podjelite ovu objavu